Cool Den

Cool Den се сформират през пролетта на 2018 г. след като Ивайло Петров и Никола Симеонов се срещат на Витошка, където Никола се изявява като уличен музикант. Не се познават! Ивайло заговаря Никола и решават да изпеят една песен заедно (No excuses
– Alice in Chains).

Случен минувач минава и пуска в шапката 20лв.(това да си уличен музикант и някой да ти пусне 20лв не е ежедневие). Разчели тази случка като знак от съдбата, момчетата решават да направят група. По-късно след спонтанен джемсешън в столичен бар към тях се присъединява и барабанистът Явор Цветанов, а басистът Васил Андреев става част от групата само 2 месеца преди първата им изява на живо в пълен състав на Никулден същата година.

През пролетта на 2019 година печелят финансиране от Културния фонд на Музикаутор и година по – късно, през пролетта на 2020 г., Cool Den издават първия си албум, озаглавен „1“ (Едно). Името на албума не е избрано случайно. Избират числото едно заради символиката в него – числото на целта, твърдата воля, амбицията, единството и
смелостта. Албумът е записан в Gega Studio, което се помещава в студиата на бившия Балкантон, където е записана голяма част от златната българска музика от 20-ти век.

Характерни с чувството си за хумор, но и ненатрапчивата сериозност на песните, Cool Den определят творчеството си с един израз: „песни за хората“.

Стилово и лирически групата се вдъхновява от български банди като No More Many More, Wickeda, Контрол, Джанго Зе и др. На Cool Den повлияват силно и стилове като фънк, реге, хип-хоп, пънк, както и музикалната вълна от Сиатъл, зародила се в началото на 90те.

Участията им на живо често са с високо ниво на енергия, при което групата и публиката споделят искрено забавление.

Към настоящия момент групата е в състав:
Никола Симеонов – вокали, китара
Ивайло Петров – вокали, китара
Васил Андреев – Бас
Теодор Чирпанлиев – барабани (Явор напуска групата поради лични причини)