Street GIN Fest

В рамките на Street Food & Music Festival 2020 – Plovdiv ще се проведе паралелно още едно страхотно лятно събитие –  Street GIN Fest 23-26.07.2020 – организирано от Библиотеката за Идеи и Събития.

Участие в Street GIN Fest 23-26.07.2020 ще вземат както вносители и производители на джин и напитки, така и едни от най- добрите тематични коктейл – барове „под тепетата“ и не само.

Джинът е питие с дългогодишна история. Откриването му се приписва на холандския лекар Франсиско Силвиус, който се стремял да открие лек срещу бъбречни проблеми, стомашни оплаквания и за пречистване на кръвта. За целта лекарят събрал на едно място хвойна, анасон, кориандър и други билки, които по това време вече били с доказано действие и ги накиснал ги в спиртен разтвор. Силвиус изпитал творението си върху своите пациенти и славата на течността бързо се разнесла.

В основата на производствения процес на джина са плодовете от хвойна, които се смесват и с други растителни продукти като лимонена кора, анасон, кимион, канела, кориандър, корен от ангелика, кайсия, ябълка и много други подправки и плодове. Алкохолът, използван за направата на джин, основно е от дестилат от пшеница. Оттук възможните методи за получаване на джин са няколко. Може хвойновите плодове и другите добавки да се смесят с алкохола и да се премине през повторна дестилация. Друг метод е студено пресовани хвойнови плодове и допълнителните съставки да се киснат в дестилирания вече алкохол. Трети възможен начин е хвойната и придружаващите я съставки да се поставят в кошница в алембика (меден дестилатор) и алкохолните изпарения да оберат ароматите и вкусовете преди да кондензират и да преминат отново в течно състояние.

Процесът е сложен и всеки производител пази своята рецепта за подбор на билките и подправките, необходими за създаването на неповторим вкус. 

Каним Ви да се разхладите с множество джинове в различни стилове и от различни държави, комбинирани с ароматни подправки, свежи цитруси и плодове. Ще Ви предложим открити барове, на които в съвсем приятелска атмосфера да се насладите на съчетаването на джин с тоник и разнообразни добавки, на крафт коктейли и много добро настроение.

Участниците, чиито щандове можете да посетие на Street GIN Fest 23-26.07.2020 са:

Sofstok (Whitley Neill gin)

Coolspirits (Cubical gin, Luxardo gin, Thomas Henry tonic)

MaxxiumBG (Larios gin, Roku gin)

FIB Trade

Rustic Reserve (Craft 19 gin & handcrafted gin liquors)

Event Barman

Whisky Bar СандъкЪ

Anyway Social Bar

Бар Пощата

Q-Bar