Кулинарна демонстрация: Кремена Дервенкова

Кремена Дервенкова е в пазарджишкото село Паталеница, където двамата със съпруга ú заминават веднага след обявяването на извънредното положение заради коронавируса в средата на март. Още преди това си мечтаят за живот сред природата, а COVID-19 им дава повода, от който се нуждаят, макар засега да не планират промяната да е за постоянно. 

Занимават я и теми като устойчивото изхранване на населението на земята и начини за противодействие на глобалното затопляне. Тя е и предприемач по природа и не се страхува да опитва нови неща. Така преди три години, когато търси рецепти за енергийни десерти, Кремена попада на американски стартъп, занимаващ се с производство на храна от насекоми – и пословичната крушка светва.

Кремена Дервенкова е изпълнителен директор на Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE) – организация и общност от над 350 млади хора – предприемачи и професионалисти в различни сфери на бизнеса. Мисията на ABLE е да вдъхновява лидерството и да разпространява предприемаческата култура в България.

Отвъд професионалното си амплоа, Кремена е страстен привърженик на един същевременно древен и съвременен тип храна – ядливите насекоми, които макар да са присъствали в менюто ни хилядолетия назад, си остават причудлива за западния човек съставка.

През последните 6 години тя изследва света на ентомофагията (консумацията на насекоми) като сама отглежда щурци, посещава международни събития за иновации в хранителната индустрия, среща се със собственици на ферми и създадели на иновативни продукти с насекоми, и опитва цели 15 вида пълзящи, летящи и скачащи гадинки.

Убедена е в качествата им на здравословна и природосъобразна храна и е възприела за своя мисия да отвори умовете и устите на повече хора за насекомите като част от менюто. 

Филип Радев е собственик и главен готвач в ресторант Bacon bar and dinner, гр. София, където залага на авторска кухня, използвайки сезонни продукти и най-вече богатото си въображение и опит. За него е важно винаги да използва висококачествени съставки в своите ястия, които си набавя от малки производители в екологично чисти райони.

Роден в България, прекарал по-голямата част от живота си САЩ и по света, Филип е работи и изучава много различни видове кухни. Завършва един от най-престижните кулинарни университет в щатите – Kirkwood College.

Работи е във всякакви различни по стил и националност ресторанти, и минава през всички стъпала в кулинарията. На база на натрупания през годините опит, Филип създава свой стил на готвене, винаги търсейки нови продукти и кулинарни предизвикателства.