Карвинг демонстрация: Ангел Боралиев

Карвингът е източно изкуство за гравиране на плодове и зеленчуци, с което можем да творим шедьоври в кухнята. Техниката на декорация кара плодовете и зеленчуците да оживяват, а кулинарите се превръщат в художници, които създават приказни образи върху реколтата от градината.

А Ангел Боралиев е карвинг майстор, който ще ни запознае с това изкуство на Street Food & Art Festival в Пловдив.

Ангел се занимава с карвинг от години, златен медалист е от кулинарно балканско състезание през 2015 и е овладял до съвършенство триизмерните букети от разнообразни цветя, скулптурите на птици и риби, може да гравира дини и тикви в различна дълбочина.

Техниката, която Ангел използва е чрез отнемане. Всеки скулптор я наясно, че това е много по-трудния вариант за извайване, понеже трябва да имаш много точно око и да отнемеш толкова, колкото трябва.

„Вече осем години работя по Черноморието като украсявам блок масите на висококатегорийни хотели с карвинг дини, тикви, букети и композиции на различни тематики, демонстрации на живо. В началото работих като готвач. За мен презентацията на храната трябва да е по най-добрия и изпипан начин в чинията. Тази мисъл ме амбицира всеки път да правя все по-добри и по-добри украси.

В силното си желание и упоритост постепено започнах да  гравирам все по-добри и завършени скулптури, с което страста ми към карвинга се разпали. През 2013 направих първата си изложба от тикви с флорални елементи, а след това почнах и работа като карвинг декоратор и до днес работя перфектната работа – тази, която ми доставя най-голямо удоволстивие и която работя със хъс и страст“ – разказва за себе си Ангел, който ще направи своя карвинг демонстрация и на фестивала Street Food & Art Festival в Пловдив.